o nscork čepovima

Svake godine vinarije širom sveta trpe velike finansijske gubitke zbog tradicionalnog zatvaranja vinskih boca plutanim čepom.Vino često biva zaraženo čepom kada se mikroorganizmi u plutanom čepu kombinuju sa nečistoćama hemijskih jedinjenja korišćenih za uništenje bakterija i izbeljivanje plute. Najgore zaražena vina nisu više za piće, osete se na karton zaboravljen u vlažnom podrumu. Takve boce su samo onaj deo ledene sante koji se vidi iznad vode. Velik je broj boca kod kojih problem nije do te mere izražen, već loš čep dovodi do odsustva svežine vinskog karaktera i vino čini bezizražajnim i neprivlačnim.

 

Jednostavno rečeno plutani čep je Ahilova peta vinske industrije.

 

Pravi korak u rešavnju problema zatvaranja boca u vinskoj indusriji su sintetički proizvodi od sterilnih materijala, čija je unutrašnjost penasta, a spoljašnjost glatka i elastična. Neki su u živim bojama, a neki u potpunosti nalik na plutu. Potpuno su inertni u odnosu na otpuštanje i primanje mirisa i ukusa. Proizvedeni su od visoko kvalitetnih termoplastičnih elastomera, poznatih po upotrebi za izradu veštačkih srčanih zalizaka, pakovanja prehrambenih proizvoda i tečnosti. Prilikom zatvaranja vinskih boca sintetičkim zatvaračem boce mogu da se odlažu i u vertikalnom i u horizontalnom položaju, dok je količina kiseonika koja je ostala u boci, dovoljna za proces starenja, tj. stvaranje buteljnog bukea. Sintetički zatvarači se ne mogu slomiti ili kruniti. Otvaraju se tradicionalnim otvaračima uz prepoznatljiv zvuk “plop” koji nedostaje kod navojnog čepa.

 

NSCORK čep je pravi izbor da bi se u vinu uživalo svim čulima .


delovi teksta preuzeti iz članka objavljenog u časopisu Wine Spectator avgusta 2000 godine, autor Daniel Sogg

i članka " CORK Essential Stopper Materijal Or Wine's Latest Affectation" by Steve Pitcher